Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 17 november 2016 @ 20:16 door Calamandja , 1318 keer bekeken

Mexicaanse piramide opgebouwd…

 

El Castillo, de beroemde tempel op de Mexicaanse Maya-site Chichén Itzá, is opgebouwd als een ‘Russisch matroesjka-poppetje’, aldus een team wetenschappers. Binnenin de tempel bevindt zich nog een piramide en daarbinnen nog één.

Dat de 30 meter hoge El Castillo - die bij de Maya’s dienstdeed als tempel voor de god Kukulcán - nog een 20 meter hoge piramide bevatte, was eerder al ontdekt. Nu heeft een team wetenschappers daarin nog een structuur ontdekt: een piramide, maar dan één van 10 meter hoog.

‘Je kan dus stellen dat El Castillo opgebouwd is als een Russisch matroesjka-poppetje’, zegt hoofdonderzoeker Rene Chavez Seguro.

De 10 meter hoge piramide op de beroemde Maya-site Chichén Itzá (in de staat Yucatan) werd volgens de onderzoekers gebouwd tussen 550 en 800. De tweede structuur - ontdekt in de jaren 30 van vorige eeuw - dateert dan weer van 800 - 1000. De grootste piramide werd dan weer voltooid tussen 1050 en 1300.

   

Beter beeld van Maya-cultuur

‘De gebouwen werden boven elkaar geplaatst om verschillende redenen, waaronder beschadiging van de bestaande structuur en de komst van nieuwe leiders’, aldus Denisse Argote van het Nationaal Antropologie- en Geschiedenisinstituut in Mexico. ‘De ontdekking (die gedaan werd dankzij non-invasieve scantechnieken, nvdr.) zal ons mogelijk een beter beeld geven over de Maya-cultuur voor die beïnvloed werd door andere volkeren uit Centraal-Mexico.’

In 2015 ontdekten archeologen dat El Castillo gebouwd was boven een ondergronds rivier.

 

Bron: The Guardian, via De Standaard.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.