Incamummie in de vrieskist tentoongesteld: "La Doncella"

Geplaatst op zondag 09 september 2007 @ 19:28 , 1413 keer bekeken

Vanaf deze week wordt in ArgentiniĆ« de mummie tentoongesteld van het vijftienjarige Incameisje dat door haar ontdekkers liefkozend La Doncella genoemd wordt, de Maagd. 

Het archeologisch museum in de stad Salta heeft al honderden bezoekers getrokken. 

La Doncella werd in 1999 op 6730 meter hoogte gevonden op de Llulaillaco-vulkaan in het Andesgebergte. Ze was zo goed als ongestoord sinds ze vijfhonderd jaar geleden geofferd werd. 

Een speciaal gebouwde vitrine moet ervoor zorgen dat ze haar ongerepte staat behoudt. 

"We bewaren de mummie bij 18 graden onder nul," legt de museumdirecteur uit, "in lucht met verminderde zuurstof. Zo reproduceren we de omstandigheden hoog in de bergen." 

Maisoogst 

La Doncella werd waarschijnlijk ergens in de Middeleeuwen geofferd als dank voor een goede maisoogst, samen met een ander meisje van zes en een jongen van zeven.

Voor het mensenoffer werden de mooiste kinderen uit adellijke families uitgekozen. 

Ze werden in sierlijke kleren gestoken en naar de top van de berg gebracht. Daar kregen ze maisbier te drinken, om nooit meer wakker te worden. 

"Nadat ze waren achtergelaten op de berg vielen ze in slaap vanwege het koude weer daar boven," zegt de directeur. "Ze stierven aan onderkoeling." 

Wetenschappers menen dat de Inca's dachten dat de kinderen niet zouden sterven, maar verenigd zouden worden met hun voorouders, om hun dorpen te beschermen.

Protest

Afstammelingen van de Indianen hebben fel protest aangetekend tegen de tentoonstelling. Zij vinden dat de mummie moeten worden herbegraven, of in ieder geval uit zicht worden gehouden. 

"Er wordt respectloos omgegaan met onze voorvaderen. Toen zij de kinderen daar achterlieten, was dat omdat ze dachten dat de mummies nieuw leven zouden scheppen."

De twee kinderen die samen met La Doncella werden gevonden, worden niet tentoongesteld. Zij worden achter gesloten deuren onderzocht. 

NOS Journaal


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: