Expo INCA'S, Capac Hucha

Geplaatst op zaterdag 12 juni 2010 @ 22:51 , 1576 keer bekeken

Het Wereldmuseum presenteert de internationale tentoonstelling

INCA’S, Capac Hucha. Een indrukwekkende expositie over mensenoffers in de Andes, staatsrituelen, het Incarijk en de godenwereld. Met voorwerpen uit acht Europese musea maakt het publiek kennis met de geheel eigen religieuze betekenis van het mensenoffer in de Andes. De tentoonstelling bestrijkt 3.000 jaar cultuurgeschiedenis, geïllustreerd met ruim 300 kunstvoorwerpen van aardewerk tot goud. De expositie is zes dagen in de week tot 20.00 uur in de avond te bezichtigen.
 

 Inca39k.jpg


Capac Hucha beeldje - Inca-cultuur,
Peru - Zilver, veren

 

De Inca’s plaatsten in het graf van een kinderoffer bijgiften, zoals paren kruiken en capac hucha-beeldjes. Paren kruiken vertegenwoordigen het mannelijke en het vrouwelijke. Dergelijke complementaire opposities zijn kenmerkend voor de Andessymboliek. Capac hucha-beelden zijn beeltenissen van de kinderen zelf. Zij waren voorzien van kleren en een veren hoofdtooi. De lange oorlellen van de beeldjes waarin oorschijven werden gedragen, geven aan dat de capac hucha-beelden tot de Inca-adel werden gerekend. De beelden zijn gemaakt van goud, zilver, koper of spondylusschelpen. Het gebruikte materiaal duidt de status van de heilige offerplaats aan.

Brussel, Inv. N° catal. P. 231 © Photography Hugo Maertens – Bruges


De Incacultuur (Peru, 1250-1532) trok de afgelopen jaren internationaal de aandacht door spectaculaire vondsten van geofferde kinderen, de Capac Huchas, op de hoge toppen van het Andesgebergte. Het brengen van offers was een essentieel onderdeel van het religieuze en politieke bestuur van het immense Incarijk. Door te offeren werd contact gelegd met voorouders en goden waardoor de koning kennis verkreeg over heden, verleden en toekomst.

Niet alleen kinderen werden geofferd. Een spectaculair gouden masker uit 450 na Chr. van de Moche-cultuur toont aan dat ook mannen van hoge status werden geofferd. Om overstromingen door regenwater als gevolg van de mensoffers te voorkomen, dronken de Moche-Koningen het offerbloed. Deze grote staatsrituelen van mensenoffers staan afgebeeld op kunstvoorwerpen van aardewerk, textiel, goud en zilver. Ook de godenwereld staat uitvoerig afgebeeld als poema, condor en orka. Ook zij laten in de onderlinge strijd het bloed rijkelijk vloeien. Recente vondsten in piramides bieden de archeologische context voor de getoonde rituelen. Het doel van de tentoonstelling is om bestaande misvattingen over het mensenoffer in de Andescultuur weg te nemen en te vervangen door het authentieke verhaal. De inhoud van deze thematentoonstelling is niet eerder in de wereld op deze wijze gepresenteerd en daarom ook een wereldprimeur. Deze eenmalige Europese tentoonstelling over een zeer heilig en veel omvattend ritueel geeft de bezoeker een unieke ervaring en laat haar kennis maken met een fascinerend cultuurgebied: de Andes van de Inca's.

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 20.00 uur. Het Wereldmuseum is gesloten op maandagen.

Adres

Wereldmuseum - Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam
tel.: 010-2707172, email: info@wereldmuseum.nl,
www.wereldmuseum.nl

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: