Machu Picchu : Inca monument van een verdwenen beschaving.

Geplaatst op woensdag 16 mei 2012 @ 00:58 , 1787 keer bekeken

Inleiding

Machu Picchu ligt 2.430 meter boven de zeespiegel in het midden van het tropische regenwoud, een bijzonder prachtige ligging. Het is zover gekend het hoogtepunt van de Inca architectuur met zijn gigantische muren, grote terrassen en monumentale gebouwen, het lijkt alsof ze sinds het begin der tijden passen in het rotsachtige landschap. In dit gebied in het Oosten van de flanken van de Andes manifesteert deze menselijke vingerafdruk zich ten midden van een bijzondere fauna en flora.

Site beschrijving

Machu Picchu is het bewijs samen met de andere ruïnes van Cuzco van een bijzonder rijke Inca beschaving. Cuzco vertoont hier en daar nog archeologische schatten die de kenmerken van het Inca rijk benadrukken, deze plaatsen moeten worden beschermd tegen de oprukkende moderne beschaving. Deze site is het typevoorbeeld van de interactie van de mens op een natuurlijke omgeving, en is in dit opzicht alleen al onschatbaar. Machu Picchu heeft een totale oppervlakte van 32.500 ha gelegen in het mooiste Andes-gebied van Peru. De verloren stad is de laatste kreet van het Inca Rijk die benadrukt hoe machtig en indrukwekkend deze cultuur wel is geweest voor de mensheid. Het is ook de belangrijkste archeologische site van Latijns Amerika. De stenen structuur is één van de werelds grote voorbeelden hoe een stad werd opgetrokken met natuurlijke bouwstenen ten midden van een vijandige omgeving. Men schat dat hier meer dan 1.000 jaar er een perfecte symbiose is geweest tussen mens en natuur, zelfs nu nog leven de afstammelingen van het grote Inca Rijk in harmonie en op bijna dezelfde wijze als ten tijden van de Inca Koningen. De beschermde site is ook een veilige haven voor verschillende bedreigde diersoorten onder andere de boa constrictors, de langstaart wezel, en de Condor van de Andes.

Ontstaan

Deze fabelachtige staat kende zij ontstaan na nauwkeurige planning en is de meest fenomenale creatie van de Inca’s. De origine wordt gedateerd rond 1438. Alhoewel het 100 km ver weg ligt van de Inca hoofdstad Cuzco, is het duidelijk dat dit voor de Inca’s een heilige stad was, meer nog een plaats van mythische en magische eigenschappen. Er zijn stadsdelen zichtbaar die laten vermoeden dat er een industriële wijk was, een religieuze wijk en een wijk voor de adel. Het versmelten van de bouwwerken met de omliggende natuur is niet alleen opzichtig maar doet vermoeden dat er een bewuste diepere betekenis was die het project dirigeerde.

Ontdekking

De verbazing van de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham was gigantisch toen hij in 1911 een door de jungle overwoekerde stad herontdekte. Hij kwam er al gauw achter dat hij het legendarische Machu Piccu had gevonden (In de Quecha indianen taal oude piek betekend). Het sprookjesachtige was dat van een lagere plateau het bijna onmogelijk was om de stad te zien liggen, het hart van het Inca rijk was letterlijk verborgen in de tropische jungle. Er werd ook vastgesteld dat de stad volledig zelf voorziend was in voeding, met boerderijen, erven, en zelfs industrie. De legende van de geheime ceremoniële stad was dus waar. Hij telde meer dan 150 huizen, later zouden nog meer gebouwen worden blootgelegd. De granieten structuren hadden de tand der tijd bijzonder goed doorstaan. Bepaalde blokken granieten wogen meer dan 50 ton en de constructie was foutloos en naadloos tot op de mm werden de stenen samengevoegd tot een groter geheel.

Skeletten wezen erop dat deze stad een soort van trainingskamp was voor priesteressen en hoge priesters van de zon. De meest bijzondere ontdekking was echter dat de stad als voornaamste functie diende als een astronomisch observatiepost. Dit werd later bevestigd door de ontdekking van de Intihuatana steen, die tot in de kleinste details data weergaf van hemelse gebeurtenissen zoals de vlucht van kometen, de stand van de sterren en de maan. De Inca kalender is hierop gebaseerd en bleek ook dat deze indianen ingewikkelde mathematische berekeningen onder de knie hadden, sommige data die heden ten dage zelfs nog niet allemaal zijn ontcijferd door onze wetenschappers. De stad was ook de kroningsplaats voor Inca keizers en koningen. De aanbidding van de zon was de belangrijkste bezigheid in de fabelachtige stad. In de laatste jaren werd ook bekend dat de Inca’s eveneens naast de zon een cultus hadden van de maan.

Spaanse moord op Inca Cultuur

De Spaanse veroveraars waren meedogenloos en waren er bijna in geslaagd om alle sporen uit te wissen van de Inca’s. Gelukkig hebben ze nooit Machu Picchu gevonden alhoewel ze wel van het bestaan afwisten. Er wordt geschat dat na de Spaanse furie in de hoofdstad Cuzco, de zonne stad eveneens in 1573 uiteindelijk werd verlaten, waarschijnlijk nadat een pokken epidemie was uitgebroken. Het grote Inca Rijk hield op te bestaan door de barbaarse Spaanse overheersing. Het heiligdom verdween samen met zijn geheimen en mirakels. Eens temeer verdween er door toedoen van de Kerk en de onwetendheid van de Europeaanse mogendheden, een cultuur die eigenlijk superieur der was, jammer genoeg slaat de weegschaal altijd door aan de militaire sterkste kant.

Machu Picchu vandaag

Nadat in 1983 de UNESCO de stad had uitgeroepen als wereld erfgoed kreeg de site de nodige bescherming en aandacht. De Stad staat ook op de lijst van erfgoed dat wordt bedreigd door de moderne wereld. Vreemd genoeg is de stad in gevaar door zijn immense populariteit die op zijn beurt het toerisme extreem aan het voeden is.
In 2010 werd de site hoogdringend geëvacueerd door noodweer met zware regen stormen. Tweeduizend toeristen moesten worden gered met helikopters. De site werd uit voorzorg gesloten. Als bij mirakel hadden de zonnegoden de stad beschermd en de zonnetempel rees onbeschadigd uit de zondvloed.
 

Feitjes en weetjes

• Machu Picchu is ook gekend als de verloren stad van de Inca’s.
• Onder het gebergte waarop de stad is gebouwd stroomt de Urabamba rivier.
• Machu Picchu is één van de zeven wereldwonderen.
• De Intihuatana steen is een astronomische klok en kalender.
• Er zijn talrijke vrouwelijke Inca mummies gevonden.
• Sommigen beweren dat Hiram Bingham diende als blauwdruk voor Indiana Jones.
• De ontdekker van de Machu Picchu stierf op 6 juni 1956 en is begraven in Arlington National Cemetery (USA).
 

Bedenking

Machu Picchu, beschrijven wanneer de mist zijn laken wegtrekt over de statische berg en de slapende stad met honderden jaren van verhalen en geschiedenis, menige bezoeker kan de eerste momenten geen woord uitbrengen en stelt zijn geest open voor de goddelijke schoonheid die zich manifesteren voor zich, een stortvloed van visuele, auditieve, en spirituele impulsen, in een totaal plaatje van oprechte nederigheid en bewondering. Voor mij is deze stad het bewijsmateriaal van de moord die is gebeurd op de Inca cultuur, het is een uitroepteken voor de vernielzucht die eigen is van de mens, paradoxaal genoeg is het ook een triomf van de menselijke drang om iets tastbaar na te laten in een sterfelijke wereld. Ik zal het mij blijven herinneren als de kracht der oudheid die zijn stempel blijft drukken op de zoektocht die de mens door de eeuwen heeft gehad naar schoonheid, cultuur, vrede en spirituele antwoorden. Deze mythe staat trots in de rij van monumenten der mensheid zoals de Chinese lange Muur, De Piramiden van de farao’s, Angkor Wat, de Taj Mahal en nog zovele anderen. Het verborgen Inca hart klopt nog in de Andes…


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: