Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 22 januari 2011 @ 13:02 door Calamandja , 1459 keer bekeken

Oude graftombe in Peru ontdekt

In de regio Lambayeque in het noorden van Peru hebben Peruaanse archeologen een bijzondere graftombe gevonden. Deze tombe stamt uit de tijd voordat de eerste Europeanen voet aan land zetten op het Amerikaanse continent. In de tombe ligt een edelman uit de precolumbiaanse Sicán-cultuur. Dat maakte onderzoeker Carlos Elera en zijn collega’s vandaag bekend. 

De wetenschappers troffen de dode edelman zittend aan op een draagstoel met een masker, een kroon en een heleboel andere gouden en zilveren voorwerpen. Al deze voorwerpen tonen aan dat de man een belangrijke status had.

Het is niet de eerste keer dat een man met veel aanzien uit de Sicán-cultuur werd ontdekt op een draagstoel. In 1992 gebeurde dat ook al eens in Oro, toen een gelijksoortige tombe werd gevonden. Toch is het de eerste keer dat wetenschappers een dergelijk tombe aantreffen in het Las Ventanas-gebied.

Inca’sMuur
De directeur van het plaatselijke Sicán museum en tevens het hoofd van het archeologische project, heeft de lokale autoriteiten gevraagd om een stenen muur van 2,5 meter hoog op te trekken om de vindplaats te beschermen tegen de nabijgelegen La Leche rivier, die door de voorspelde regen van volgende maand weleens uit zijn oevers zou kunnen treden.

De Sicán-cultuur ontstond in 750 na Christus en beleefde zijn hoogtepunt tussen 900 en 1100. Pas in 1375 kwam er een einde aan de Sicán toen het gebied ingelijfd werd door de Chimú, die op hun beurt een kleine honderd jaar later overwonnen werden door de Inca’s.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.