Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 31 januari 2010 @ 15:38 door Calamandja , 1477 keer bekeken

“Het was een drama in Machu P…

Alle Nederlanders zijn inmiddels geëvacueerd uit het dorp Aguas Calientes bij de wereldberoemde Inca ruïnes van Machu Picchu. De afgelopen week waren ongeveer 3000 toeristen gestrand, waaronder 43 Nederlanders. Zo bleek uit de laatste telling gisteren, toen de laatste toeristen geëvacueerd werden. De evacuatie van de toeristen verliep moeizaam. Eén van de Nederlandse toeristen die dagenlang vast zat op ruim 2400 meter hoogte is de 28 jarige Raghnilde van Dijk, studente verpleegkunde aan het Alfa college in Groningen. De afgelopen nacht (Nederlandse tijd) is zij als laatste toerist, met de allerlaatste helikopter, geëvacueerd. “Ik was gisteravond heel laat thuis en ben heel erg blij dat ik weer in de bewoonde wereld ben”, laat Raghnilde aan Travel.blog.nl weten.

Raghnilde werkt in Cusco als vrijwilliger op de San Blas school en in lokale ziekenhuizen. Ze woont bij een lokale familie in huis en daar zijn ze ook blij dat Raghnilde heelhuids teruggekeerd is van haar avontuur in Machu Picchu.

Vorige week begon Raghnilde aan de Inca Trail, een 4-daagse trekking naar Machu Picchu. Deze had ze geboekt bij Peru Planet, een van de organisaties die deze Inca Trail aanbiedt. De Inca Trail eindigt op 2438 meter hoogte bij de ingang van Machu Picchu en daar aangekomen bleek dat ze niet meer met het treintje naar beneden kon. Samen met duizenden andere toeristen kwam ze vast te zitten. Drie dagen achter elkaar had het flink geregend in Cusco en omgeving, waardoor overstromingen en modderstromen meer regel waren dan uitzondering.

Linke soep

“Vorig weekend is er een compleet Hotel weggevaagd in Aguas Calientes door modderstromen. De spoorlijn was compleet verwoest en de lokale wegen waren weggevaagd”. Alle toeristen waren continue alert. “Ik was paraat om weg te vluchten voor het water, het was echt linke soep”

Chaotische en corrupte hulpverlening

Het lange wachten op de evacuatie begon voor Raghnilde. Uiteindelijk is ze vrijdag als allerlaatste geëvacueerd naar Cusco. “Het was werkelijk een drama. De hulpverlening was zeer chaotisch en de overheid was laks. Ze wilden niet echt opschieten met hulp met alles draaide om geldzaken. We kregen veel informatie maar dit was vaak onduidelijk of gewoon onzin. En het veranderde met de minuut, omdat er veel miscommunicatie was tussen de overheid en de hulptroepen”, vertelt Raghnilde aan Travel.blog.nl. “Ze beloofden ons veel, maar er gebeurde niets”. Raghnilde stoorde zich erg aan de corruptie van de Peruaanse overheid. “ze wilden eerst geld hebben en dan wilde ze ons pas helpen, maar ik had helemaal geen geld meer”. De organisatie Peru Planet schoot haar te hulp en leende haar geld, zodat ze een hostel en eten kon betalen. Dat geld moet ze overigens morgen terug gaan betalen bij de organisatie. Die rekening is flink opgelopen (ruim 200 dollar), omdat de prijzen van overnachtingen, eten en drinken 5x hoger werden dan normaal. Raghnilde sliep met 6 gestrande toeristen in een tweepersoonskamer. Ze sliepen op de grond of met z’n tweeën in een 1-persoonsbed. Overdag probeerde ze zoveel mogelijk de zieke toeristen te helpen en informatie in te winnen over de evacuatie. “Ze hadden ons dinsdag beloofd dat er helikopters zouden komen die ons hier weg zouden halen, Toen de helikopters kwamen was iedereen blij. Maar het bleken privé helikopters te zijn en die namen alleen Amerikaanse toeristen mee die 500 dollar of meer per persoon wilden betalen. De regel was dat eerst de mensen die ziek waren en moeders met kinderen geëvacueerd zouden worden, maar die zijn uit de eerste helikopter gezet, omdat een stel Amerikanen en Peruvianen de piloten van de helikopter hadden omgekocht voor meer dan 5000 Dollar in totaal! “

Geen eten en hoge prijzen

De duizenden toeristen zaten sinds zondag vast op Machu Picchu. Pas woensdag werd er voor eten en drinken voor de gestrande reizigers gezorgd: “Ik had twee dagen niet gegeten en voelde me erg zwak.  Woensdag kregen we eindelijk eten en flesjes water uitgereikt van de hulptroepen die dat meebrachten met de helikopters. Maar de eerste dagen waren een hel. De pinautomaten werkten niet, restaurants waren dicht omdat ze geen eten meer hadden en als er al iets open was betaalde je 5x zoveel! Voor een flesje water ( 500 ml) betaal je normaal 1 sol ( 25 eurocent) en nu betaalde je er snel 5 of 10 sol voor ! Hetzelfde met eten en je kreeg heel weinig voor je geld.”. Toen de voedselvoorziening eindelijk op gang kwam, bleek het lastig om voor zoveel gestrande toeristen een maaltijd te verzorgen. We kregen woensdagmiddag van een restaurant een warme maaltijd aangeboden, met het eten dat door de helicopters was gebracht. De mensen van het restaurant hadden in grote mate gekookt voor alle mensen en we kregen na lang wachten een heel klein beetje eten met een beker water en in de avond kregen we nog een beetje pasta en vis. Maar er waren zoveel mensen dat ( na 3 uur wachten) het eten voor mij en nog wat andere mensen helaas op was. Ik heb dus alleen een maaltijd in de avond gekregen. Vanaf donderdag werden er in grote mate lunchpakketen uitgedeeld op het marktplein (Plaza del Armas) en dit waren goede lunchpaketten met brood en drinken en fruit erin en zelf chocolade!”.

Gezondheid

Door het slechte weer en de slechte hygiëne werden veel mensen ziek. Raghnilde was zelf ook bang om ziek te worden doordat ze dagen niet gegeten had en de slechte hygiëne. Zelf heeft ze zich ingezet om samen met andere verpleegkundigen de zieken te verzorgen. “Meer kon ik niet doen en ik was blij dat ik me nuttig kon maken, maar ik voelde me echt klote”. Aan het einde van de week ging het daadwerkelijk slechter met haar eigen gezondheid.

“ik sliep heel erg slecht en had de hele dag hoofdpijn, mijn huid is kapot gegaan van de spanningen en ik had sinds woensdag keelpijn. Veel mensen liepen flink te hoesten en ik was bang om griep te krijgen”. Uiteindelijk heeft Raghnilde ook over moeten geven op haar hotelkamer. Gelukkig sliep ze daar met andere Nederlanders die haar goed hielpen en water gaven. De andere Nederlanders pasten ook op met het eten. In de restaurants was op een gegeven moment alleen nog oud eten en de kans op salmonella bestemming was erg groot.

Heimwee

De week in Machu Picchu was erg zwaar voor Raghnilde. “ik was het echt wel zat en kreeg  heimwee naar Nederland”, Raghnilde is nog 4 weken in Peru, daarna gaat ze naar Bolivia. “Ik heb momenten gehad dat ik heel graag naar huis wilde, mijn hondje knuffelen en mijn familie weer zien, maar ik houd vol en ik heb al 4 aardbevingen overleefd in Costa Rica en vorig jaar de orkaan Omar in Sint Maarten dus dit kon er nog wel bij……. is dat niet avontuur ?”

Lees ook:Evacuatie van toeristen Machu Picchu in Peru aan de gang
Lees ook:Nederlandse toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru
Lees ook:Kinderen, ouderen en zieken vandaag geëvacueerd van Machu Picchu, Nederlanders als laatste aam de beurt
Lees ook:Nog 11 Nederlandse toeristen gestrand in Machu Picchu
Lees ook:Toeristen Machu Picchu wachten nog steeds op evacuatie, ook de Nederlanders



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.