Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 17 november 2016 @ 20:16 door Calamandja , 1127 keer bekeken

Mexicaanse piramide opgebouwd…

 

El Castillo, de beroemde tempel op de Mexicaanse Maya-site Chichén Itzá, is opgebouwd als een ‘Russisch matroesjka-poppetje’, aldus een team wetenschappers. Binnenin de tempel bevindt zich nog een piramide en daarbinnen nog één.

Dat de 30 meter hoge El Castillo - die bij de Maya’s dienstdeed als tempel voor de god Kukulcán - nog een 20 meter hoge piramide bevatte, was eerder al ontdekt. Nu heeft een team wetenschappers daarin nog een structuur ontdekt: een piramide, maar dan één van 10 meter hoog.

‘Je kan dus stellen dat El Castillo opgebouwd is als een Russisch matroesjka-poppetje’, zegt hoofdonderzoeker Rene Chavez Seguro.

De 10 meter hoge piramide op de beroemde Maya-site Chichén Itzá (in de staat Yucatan) werd volgens de onderzoekers gebouwd tussen 550 en 800. De tweede structuur - ontdekt in de jaren 30 van vorige eeuw - dateert dan weer van 800 - 1000. De grootste piramide werd dan weer voltooid tussen 1050 en 1300.

   

Beter beeld van Maya-cultuur

‘De gebouwen werden boven elkaar geplaatst om verschillende redenen, waaronder beschadiging van de bestaande structuur en de komst van nieuwe leiders’, aldus Denisse Argote van het Nationaal Antropologie- en Geschiedenisinstituut in Mexico. ‘De ontdekking (die gedaan werd dankzij non-invasieve scantechnieken, nvdr.) zal ons mogelijk een beter beeld geven over de Maya-cultuur voor die beïnvloed werd door andere volkeren uit Centraal-Mexico.’

In 2015 ontdekten archeologen dat El Castillo gebouwd was boven een ondergronds rivier.

 

Bron: The Guardian, via De Standaard.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.