Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 06 december 2009 @ 17:04 door Calamandja , 1717 keer bekeken

Maya piramides waren muziekin…

De piramides van de Maya's deden mogelijk dienst als muziekinstrumenten waarmee hun god van de regen gunstig werd gestemd. Dat beweren Mexicaanse wetenschappers.

Het is al langer bekend dat de er een bijzonder geluid komt uit de piramide van Kukulcán in Mexico wanneer toeristen de trappen beklimmen. De klanken zijn te vergelijken met het geluid van regendruppels die in een emmer water vallen. Onderzoekers van de Professional School of Mechanical and Electrical Engineering in Mexico City hebben ontdekt dat er eenzelfde soort geluid ontstaat als mensen de piramide van de Maan in de voormalige Maya-stad Teotihuacan beklimmen.

Constructie

Metingen wijzen uit dat de frequenties van de klanken precies overeen komen. Ook stelden de wetenschappers vast dat de geluiden niet worden veroorzaakt door de holle vorm van de piramides. In plaats daarvan worden geluidsgolven via de traptreden naar buiten geleid door een geribbeld oppervlak. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Acustica united with Acustica.

Regengod

Volgens de wetenschappers suggereert die bevinding dat de piramides bewust zijn gebouwd om geluiden voort te brengen, waarmee de regengod Chaac gunstig moest worden gestemd. Niet alle wetenschappers zijn echter onder de indruk van de theorie. Over het algemeen wordt aangenomen dat de piramide van Kukulcán werd gebouwd ter ere van de slangengod Kukulcán.

Masker

De Mexicaanse wetenschappers wijzen er echter op dat in zowel de piramide van Kukulcán als de piramide van de Maan maskers van de regengod Chaac zijn gevonden. "Met een beetje fantasie kun je de Mexicaanse piramides beschouwen als muziekinstrumenten die dateren uit de tijd van de Maya's", zo verklaart hoofdonderzoeker Jorge Cruz in het Britse tijdschrift New Scientist.

Bron: http://www.nu.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.