Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 29 november 2011 @ 01:15 door Calamandja , 1678 keer bekeken

'Bewijs' voor einde van de we…

  
Archeologen in Mexico hebben een nieuwe verwijzing gevonden van de oude Maya-cultuur naar het jaar 2012. De inscriptie in Maya-schrift zou duiden op het aflopen van een tijdscyclus, wat door sommigen wordt verbasterd tot ‘het einde van de wereld’. 

De steen is aangetroffen in het ruïne-complex van Comalcalco in de tropische zuidelijke deelstaat Tabasco, zo meldt het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH). Voorlopig blijft de steen echter veilig opgeborgen en gebruikt voor nader onderzoek.

Lange tijd gingen Maya-kenners ervanuit dat er slechts één Maya-tekst bestond, van de 15.000 die de Spaanse overheersing hebben overleefd, die expliciet het jaar 2012 noemt als bijzonder moment. Ook dat ging om een overblijfsel uit de jungle van Tabasco, maar op die vindplaats werd later een fabriek gebouwd.

Volgens de oude telling van de Maya-kalender eindigt rond Kerst 2012 het zogenaamde dertiende tijdperk B’ak’tun, een periode van 5.200 jaar. Maya’s hielden zelfs rekening met de komst van goden ter ere van dit tijdstip. Sommige westerlingen interpreteren dat als een aankondiging van het einde van de wereld, omdat in het christelijk geloof ook Jezus terugkomt op aarde op ‘het eind der tijden’.

Onterecht, stelt het INAH. ,,Dit is een westerse, uit haar verband gerukte, interpretatie van wat de Maya’s bedoelden’’, zeggen de Maya-onderzoekers Mario Aliphat en Rafael Cobos. ,,Een al te simpele vertaling vanuit de westerse gedachtewereld – met haar messianistische eindbeeld van tijd – leidt tot een apocalyptische uitleg.’’ Maar voor de Maya’s ging het om niets minder dan het einde van een tijdscyclus. Waarna ook weer een nieuwe begint.

Maya-kenners uit de hele wereld komen deze week bijeen rond het ruïne-complex Palenque in Mexico om op te helderen hoe de Maya’s tegen tijd aankeken en wat het jaar 2012 dan wel te betekenen heeft.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.