Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 03 januari 2012 @ 22:14 door Calamandja , 1830 keer bekeken

Maya-expert: We moeten 21 dec…

   
Leonze Barreno, Maya-kenner bij uitstek en opgeleid om de Maya-kalenders te lezen en te interpreteren, gelooft niet dat het einde van de wereld nabij is. Integendeel, we hebben op 21 december juist iets te vieren.

Mayapiramide © THINKSTOCK
Mayapiramide © THINKSTOCK
De datum markeert volgens hem niets anders dan een cyclus van 5125 jaar, het einde van de Maya-kalender, waarmee tegelijkertijd een nieuwe periode wordt ingeluid. De kalender heeft geleid tot desastreuze voorspellingen dat de wereld aan het einde van dit jaar vergaat. Duizenden boeken zijn er over dit onderwerp verschenen en internet stroomt over van blogs, waarin het hysterische doemdenken hoogtij viert. Ook de filmindustrie wierp zich op het einde der tijden en verdiende er goud aan.

Niets nieuws
Barrenno, geboren in Guatemala, werd door de Maya-oudsten onderwezen in het lezen van de kalender en kwalificeert de voorspellingen als onzin. In een interview met CBC zegt de expert, die in Canada is verbonden aan de Universiteit van Regina, dat er eigenlijk niets nieuws onder de zon is. 'Volgens de Maya's is dit al de vijfde keer dat het gebeurt.' In plaats van te doemdenken stelt hij nuchter voor de winterzonnewende op 21 december te vieren.

Gregg Braden, wetenschapper en spiritueel goeroe, beweert ook kenner te zijn van de Maya's en hun kalenders. Hij houdt er een iets andere kijk op na over het onderwerp. Ook hij zegt niet te geloven dat de wereld dit jaar vergaat, maar geeft in zijn boeken, artikelen en interviews wel aan dat de terugkerende cycli van 5125 jaar altijd uitliepen op catastrofale gebeurtenissen, waarbij complete beschavingen verdwenen.

Unieke tijd
Braden blijft echter optimistisch en stelt dat de mensheid altijd overleefde om haar overlevering door te geven aan volgende generaties. 'Dat is een krachtig getuigenis die niet valt te ontkennen', aldus Braden. Terwijl hij weigert te speculeren over wat er op 21 december kan gebeuren, zegt hij filosofisch: 'Het einde van alles markeert ook het begin van wat daarna komt. En zo zijn we beland aan het begin van wat volgt op het einde van de tijd. De oude tradities noemden dit de grote cyclus.'

De enige lering die we uit de uitspraken van deze twee wetenschappers, en experts op het terrein van de Maya-kalender kunnen trekken, is dus dat op 21 december de Maya-cyclus van 5125 jaar afloopt. Om die reden alleen al leven we in een unieke tijd. 
(Ad Killian)
Bron: Algemeen Dagblad, www.ad.nl, 03/01/12 14u44Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.