Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 15 oktober 2012 @ 00:28 door Calamandja , 1555 keer bekeken

Graf Maya-koningin ontdekt in…

   

Archeologen hebben in Guatemala een graftombe ontdekt die mogelijk de laatste rustplek was van een machtige Maya-koningin. De vondst kan nieuw licht werpen op de politieke rol van vrouwen ten tijde van het klassieke Maya-tijdperk, zeiden deskundigen donderdag.

  • media_l_1379322.jpg
    © ap.
  • media_l_1379320.jpg
    © ap.

Een team Guatemalaanse en Amerikaanse deskundigen onder leiding van archeoloog David Freidel stuitte in een grafkamer in de koningsstad El Peru-Waka, in het noorden van Guatemala, op een stenen pot die volgens hen was gewijd aan Vrouwe K'abel, een vorstin uit de zevende eeuw. 'Vrouwe K'abel lag vlakbij een trap in een tempel elf meter onder de oppervlakte begraven', zei Freidel. 'K'abel was geen gewone persoon. Dat ze haar daar hebben begraven betekent dat ze belangrijk was; het betekent dat mensen haar bleven aanbidden'.

Naast de stenen pot werden andere aanwijzingen gevonden, zoals aardewerken schalen, juwelen van jade, duizenden scherven van lavaglas en een grote steen met inscripties die verwijzen naar Vrouwe K'abel.

De pot van albast toont het hoofd en de arm van een vrouw op leeftijd en tekeningen die wijzen op de naam van de koningin.

'De koningstombe toont dat vrouwen in het verleden leiders waren en, zoals het er nu naar uitziet, politieke invloed uitoefenden en de rol van vrouwen in een nieuw tijdperk versterkten', zei Rosa Maria Chan, de Guatemalaanse onderminister van cultuur en natuurlijk erfgoed.

K'abel werd beschouwd als de belangrijkste vorstin van de laat-klassieke periode. Zij heerste in de zevende eeuw zeker 20 jaar met haar echtgenoot K'inich Bahlam, zei Freidel. Ze was de militaire gouverneur van het koninkrijk Waka en stamde uit het huis van de Slangenkoning. Ze droeg de titel Kaloomte, wat zoiets als Hoogste Strijder betekent, en genoot meer autoriteit dan haar man, de koning.

  • media_xl_1379323.jpg
  • media_xl_1379312.jpgReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.