Mexicaanse archeologen hebben een tombe ontdekt uit de tijd dat de Maya-beschaving verdween.
Mexicaanse archeologen toonden woensdag een elfhonderd jaar oude tombe aan journalisten. Dat is de periode dat de Maya-beschaving op haar laatste benen liep. De wetenschappers hopen dat de tombe, die dateert van tussen 840 en 900, nieuw licht kan werpen op de vraag hoe dat gebeurd is.
Voor de teloorgang van de Maya-cultuur, die rond 820 begon, zijn verschillende verklaringen geopperd. Veel specialisten denken dat de aanhoudende oorlogen tussen de stadstaten van de Maya's aan de basis liggen van het verval. Maar ook milieuproblemen zouden een verklaring kunnen zijn.
De archeoloog Juan Yadeun hoopt dat uit de grafruimte zal blijken wie er in het gebied in het zuiden van de staat Chiapas woonde. De beeldjes die in de tombe zijn gevonden, behoren niet tot de Maya-cultuur, maar zijn waarschijnlijk Tolteeks.
‘Het is duidelijk dat het hier om een nieuwe bezettingsgolf gaat, door de mensen die dit Tolteekse type graf bouwden', zei Yadeun woensdag. ‘Dit is erg interessant, omdat we aan de hand van de botten van deze mensen kunnen bepalen wie ze zijn.'
De Tolteken kwamen uit de centrale hooglanden van Mexico en veroverden langzamerhand het zuiden van het land. Waarschijnlijk waren ze tussen de tiende en twaalfde eeuw, vlak voor de opkomst van de Azteken, de overheersende cultuur in het land. Ze regeerden vanuit de stad Tula, ten noorden van het huidige Mexico-Stad.
De plek van de tombe, midden in het oerwoud, bestaat uit tempels en platformen die door de Maya's zijn achtergelaten. De tombe ligt begraven aan de voet van een van de tempels en werd in december ontdekt.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.