Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 16 december 2019 @ 12:46 door Calamandja , 914 keer bekeken

De eerste archeologische onderzoeken van een meer in het Andesgebergte hebben onder andere geleid tot de vondst van gouden juwelen en beeldjes, gemaakt door de voorgangers van de Inca’s.

 

Een team maritiem archeologen heeft verschillende schatten gevonden op de bodem van het Titicacameer. De vondsten zijn afkomstig van de voorouders van de Inca’s, de Tiwanaku-cultuur.

 
Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en tevens een van de hoogste ter wereld; het bevindt zich in het Andesgebergte op 3812 meter boven de zeespiegel.

De mythologische voorouders van de Inca’s, Manco Cápac en zijn vrouw Mama Ocllo, werden volgens de legende in de 12e eeuw geboren op Isla del Sol, zonne-eiland, midden in het meer. Het Titicacameer werd daarom door de Inca’s gezien als het centrum van de wereld.

 
 

Inca’s waren niet de eersten

De nieuwe vondsten wijzen echter uit dat de Tiwanaku-cultuur, die rond 500-1100 de eerste staat in de Andes oprichtte, het Titicacameer ook al als heilig beschouwde.

Dit zijn de eerste systematische studies van het meer met sonar en fotogrammetrie. Daarmee konden de onderzoekers een 3D-beeld creëren van de bodem van het meer en de offerplaatsen.

Gouden sieraden en geofferde lama’s gevonden in meer

Het Khoa-rif, vlak bij Isla del Sol en bijna precies in het midden van het meer, bleek vol met offergaven te liggen uit 794 tot 964. Er zijn onder meer beeldjes van poema’s en schildpadden gevonden, uitgesneden uit kleurige stenen, en gouden medaillons en geofferde lama’s. De offergaven zijn kennelijk rechtstreeks in het water gegooid.

‘De vondst van ankers vlak bij de offergaven duidt erop dat de offerrituelen op boten werden voltrokken,’ vertelt hoogleraar antropologie Jose Capriles.

De vondsten werpen nieuw licht op de vrijwel onbekende Tiwanaku-cultuur en duiden erop dat de beschaving het midden van het Titicacameer wist te bepalen en dat als een zeer heilige plek beschouwde.

vondsten van overblijfselen van offerrituelen

 
Tiwanaku-­cultuur was bezeten van poorten

  • Rond het Titicacameer in het Andesgebergte zijn 11 religieuze plekken gevonden die door de Tiwanaku-cultuur zijn gebouwd. In alle tempels en complexen komen grote poorten voor.
     
  • De grootste is de Zonnepoort van 3 meter hoog, 4 meter breed en uit één stuk steen gehouwen. De poort is versierd met inscripties, die archeologen nog niet hebben kunnen duiden. Volgens sommigen hebben ze een astronomische betekenis en deden ze dienst als een soort kalender.
     
  • Veel poorten zijn zeer nauwkeurig uit het gesteente gehakt en hebben bijvoorbeeld zijden die precies loodrecht op elkaar staan. Ook zijn er heel nauwgezet gaten in uitgeboord. Dat duidt erop dat de Tiwanaku-cultuur geavanceerde geometrie beheerste.
De poorten lijken zo geplaatst te zijn dat ze verband houden met de beweging van de zon en de maan. 
© Shutterstock

 
Bron: 
historianet.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.