Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 26 februari 2011 @ 11:30 door Calamandja , 1563 keer bekeken

Graftombes werpen nieuw licht…

 

Archeologen hebben in een oerwoudzone in het zuiden van Peru negen graftombes gevonden uit de Wari-cultuur, een pre-Incabeschaving die tussen 600 en 1200 floreerde in de Andes. De ontdekking, die door experts spectaculair wordt genoemd, werpt nieuw licht op de totstandkoming van het machtige Inca-rijk.

In een van de tombes zijn de stoffelijke resten van een hoge Wari-edelman aangetroffen, samen met een mand die een Y-vormige borstplaat en een masker met menselijke trekken bevatte, beide van zilver. 'Dit is een indrukwekkende vondst, die een nieuw hoofdstuk opent in het archeo logisch onderzoek en ons dwingt de geschiedenis te herschrijven', verklaarde Juan Julio García, directeur Culturele Zaken van de stad Cusco, donderdag. 'Het gaat om de belangrijkste ontdekking sinds jaren, alleen te vergelijken met die van het oude Inca-fort Machu Picchu.'

Exclusief gebied
De Wari-graven werden dicht bij Cusco gevonden, in het oerwouddistrict Vilcabamba, ruim 1.100 kilometer ten zuidoosten van Lima. Historici dachten dat dit een exclusief gebied was van de Inca's, wier imperium zijn hoogtepunt beleefde in de vijftiende eeuw, voordat de Spanjaarden de macht in  Peru overnamen. 

De ontdekking duidt erop dat de Wari's ook in Vilcabamba leefden en fundamentele sporen achterlieten voor de vorming van de Inca-beschaving. 'Nu weten we dat de cultuur van de Wari's tot ver in de oerwoudzone reikte. Voorheen verkeerden we in de veronderstelling dat dit gebied, voordat de Inca's het tot hun laatste vluchtoord maakten, onbewoond was', zei García.

In de negen tombes zijn ruim honderd voorwerpen van Wari-aardewerk aangetroffen en 240 gouden en zilveren wapens, juwelen en andere objecten. Het Peruaanse archeologenteam heeft de hoge edelman omgedoopt tot de 'Heer van Vilca' en vergelijkt hem met de 'Heer van Sipán', een koning van de Moche-cultuur uit de derde eeuw die in 1987 werd gevonden in het noorden van het land, met zijn kleding en wapenuitrusting bijna volledig intact.

Politiek systeem
De Peruaanse minister van Cultuur Juan Ossio verklaarde donderdag dat de ontdekking mogelijk aantoont dat de Inca's onder het juk van de Wari's leefden, voordat ze zich onafhankelijk maakten. 'De Inca's zouden kunnen zijn geïnspireerd door de Wari-cultuur, wat hen in staat stelde een compleet politiek systeem te ontwikkelen. In ieder geval is duidelijk dat Wari en Inca de twee grote culturen van het prekoloniale Peru zijn', aldus de minister in een vraaggesprek donderdag met de lokale radiozender RPP.

Het belangrijkste archeologische symbool van de Inca-beschaving is Machu Picchu, een reusachtig stenen complex in Cusco, op 2.400 meter boven de zeespiegel. In juli dit jaar is het honderd jaar geleden dat Machu Picchu werd ontdekt. Peru gaat het eeuwfeest vieren met de grootste expositie van Inca-schatten ooit. De Amerikaanse Yale-universiteit heeft beloofd voor deze gelegenheid duizenden archeologische voorwerpen van de oude stad, in haar bezit sinds 1911, terug te geven.

Bron: Allart Hoekzema; De Volkskrant; 26/02/2011; www.vk.nl.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.