Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 20 november 2010 @ 20:40 door Calamandja , 1748 keer bekeken

Yale geeft Peru kunstvoorwerp…

De Amerikaanse universiteit Yale heeft toegestemd Peru duizenden kunstvoorwerpen terug te geven, die bijna een eeuw geleden werden meegenomen uit de Inca-citadel Machu Picchu. Dat heeft de Peruaanse president Alan Garcia vrijdag gezegd.

Begin 2011 wordt begonnen met het terugsturen van meer dan vierduizend voorwerpen, waaronder aardewerken potten, textiel en botten. De voorwerpen werden tussen 1911 en 1915 meegenomen door de wetenschapper Hiram Bingham III.

De afgelopen weken voerde de Peruaanse regering een agressieve internationale campagne om de universiteit onder druk te zetten. Garcia schreef onder meer een brief aan president Barack Obama, waarin hij de Amerikaanse leider om hulp verzocht.

De ruïnes van Machu Picchu, gelegen op een bergtop in de Andes, zijn de belangrijkste toeristische trekpleister in Peru. De citadel werd zo'n zeshonderd jaar geleden gebouwd door de Inca's, die voor de komst van de Spanjaarden in de zeventiende eeuw in Peru aan de macht waren.

Peru probeert de kunstvoorwerpen al jaren terug te krijgen. Naast de al eerder genoemde voorwerpen bestaat de verzameling ook uit bronzen, gouden en andere metalen objecten, mummies, schedels en keramiek.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.