Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 13 september 2011 @ 23:34 door Calamandja , 1471 keer bekeken

70-jarige man: 'Machu Picchu …
  
Een Peruaan van 70 jaar zegt dat de Inca-stad Machu Picchu in Peru van zijn familie is. Hij heeft zelfs een oude eigendomsakte die dat moet bewijzen. Hij vecht al jaren een juridische strijd uit met de staat en heeft nu ook de Unesco, de cultuurtak van de Verenigde Naties, erbij betrokken.

De familie van de 70-jarige Edgar Echegaray Abril kocht het gebied in 1910. Dat staat op zijn eigendomsakte. In 1944 verkocht hij een deel van het gebied echter aan een andere Peruaanse familie, de Zavaletas. Maar in het contract staat duidelijk dat de ruïnes van de oude Inca-stad niet mee verkocht werden en dus van de Abrils bleven.

Sinds 2004 voert Abril nu een juridische strijd met de staat, die beweert dat Machu Picchu geregistreerd staat als 'staatseigendom'. 'Machu Picchu behoort toe aan alle Peruanen', luidt het daar. Volgens Abril werd de onteigening echter nooit officieel doorgevoerd en is die dus ongeldig. Hij eist honderden miljoenen dollars in ruil.

De advocaat van Abril gooit het na zeven jaar en vijf rechtszaken over een andere boeg. Hij betrekt de Unesco erbij. 'Als de Unesco nog eens protesteert dat de staat het gebied beter moet beschermen zouden ze beter deze kwestie ook bekijken', aldus meester Fausto Salinas. 'De onteigening is nooit gebeurd en mijn cliënt is dus - zowel volgens het Peruaans als het internationaal recht - nog steeds de rechtmatige eigenaar.'

De eeuwenoude Inca-stad werd door de Amerikaanse verkenner Hiram Bingham 'herontdekt' in 1911 en werd in 1983 uitgeroepen tot werelderfgoed. 90 procent van het toerisme in Peru is nog altijd gelinkt aan Machu Picchu.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.