Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 03 september 2011 @ 19:42 door Calamandja , 1435 keer bekeken

Machu Picchu kleurt donkergro…

 

De monumentale gebouwen van de wereldberoemde ruïnestad Machu Picchu in Peru verliezen hun heldere kleur. Korstmos overwoekert de stenen van de Inca-stad en kleurt ze donkergroen. 

De culturele diensten in Peru riepen maandag de Unesco en wetenschappers over heel de wereld op, te helpen in de strijd tegen de plaag. "We zullen een gespecialiseerd topteam van de Unesco bijeenroepen om het fenomeen te bestuderen en ons te helpen vat te krijgen op het mos". Dat verklaarde de regionale culturele directeur in Cuzco. 

Egyptische archeologen, die ook een van de dagen in Peru worden verwacht, zullen over hun ervaringen bij de behandeling van de piramiden bevraagd worden. De mossen bezoedelen de stenen in Machu Picchu en breken hun bovenste laag open. In de citadel zijn zes verschillende mossoorten geïndentificeerd, aldus de directeur van het natuurpark Machu Picchu, Fernando Astete.

Wind, vocht en mensen

 De wildgroei van de mossen wordt toegeschreven aan de wind, vocht en de aanwezigheid van mensen. Een team van ruim 50 personen slaat dagelijks met bamboetwijgen op de stenen, om de invasie van de mossen binnen te perken te houden, zonder de gebouwen te beschadigen. (Belga/INM)Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.