Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 26 september 2010 @ 20:09 door Calamandja , 1214 keer bekeken

Amerikaanse wetenschappers hebben in Peru de resten bestudeerd van zeven kinderen die waarschijnlijk zijn geofferd door de Inca’s. Hun onderzoek suggereert dat de geofferde jongeren uit verschillende delen van het rijk kwamen.

De overblijfselen van de kinderen zijn aangetroffen onder een 600 jaar oud gebouw in de Heilige Vallei nabij Cuzco, de oude hoofdstad van de Inca's. De lichamen zijn begraven rond dezelfde tijd en omringd met gouden beeldjes, schelpen, kleding en andere waardevolle spullen. Dat wijst er volgens wetenschappers van Southern Connecticut State University op dat de kinderen zijn begraven in een ceremonie waarbij de Inca’s hun goden eerden.

Selectie

Een analyse van de kinderbotten suggereert dat twee van hen uit verre uithoeken van het Inca-rijk kwamen. Alle kinderen waren waarschijnlijk tussen de 3 en 12 jaar oud. De onderzoekers doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science. Hun ontdekking ondersteunt verhalen van de Spanjaarden die het Inca-rijk in de zestiende eeuw veroverden. Zij schreven dat de Inca’s kinderen in alle delen van het koninkrijk selecteerden op basis van hun uiterlijk om als offer te dienen voor de goden. De ‘uitverkoren’ kinderen zouden  naar de hoofdstad Cuzco worden vervoerd om daar in een speciale ceremonie te worden gedood.

Andesgebergte

Deze verhalen over kinderoffers kunnen tot nu toe maar gedeeltelijk worden onderbouwd met wetenschappelijke ontdekkingen. Eerder zijn er op de toppen van het Andesgebergte bevroren overblijfselen aangetroffen van kinderen die ook zijn begraven temidden van waardevolle objecten. “Het is verrassend dat de beeldjes en andere spullen die bij de begraven kinderen in Cuzco zijn gevonden bijna identiek zijn aan de vondsten bij de kinderoffers op grote hoogte”, verklaart hoofdonderzoekster Valerie Andrushko op Discovery News.

Wurging

De botten van de gevonden kinderen in Cuzko moeten nog worden vergeleken met lichamelijke resten van Inca-bewoners uit andere gedeeltes van het rijk om met zekerheid te kunnen stellen dat ze zijn opgegroeid in verschillende gebieden. Overigens kan niet definitief worden vastgesteld hoe de kinderen zijn gedood. Uit Spaanse verslagen zou blijken dat de Inca’s de jongeren wurgden. Maar wurging laat meestal geen sporen achter op kinderbotten.

BRON: NU.nl/Dennis RijnvisReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.